Formula 1 VPN-Suomi

Demokratia,Perussuomalaiset

Lähidemokratiaa lisättävä

08.03.2013, Belle Selene Xia

Kansan mielipide on otettava huomioon poliittisessa päätöksenteossa. En kannata byrokraattista hallintoa, jossa korruptio ja vallan keskittäminen heikentää lähidemokratiaa. Asukkaiden osallistuminen kaupungin asioihin onnistuu parhaiten alueellisen toiminnan kautta. Vaikka alueelliset toimielimet pysyisivät vain keskustelufoorumin tasolla, on silti hyödyllistä kannustaa osallistumista yhteiskunnan toimintaan. Hyviä kehitysideoita tulee esille, kun osallistujat pohtivat yhdessä uusia toimintatapoja. Arkikokemuksella on paljon arvoa.

Lähidemokratia on tärkeä asia. Etenkin, jos pääkaupunkiseudun kunnat liitetään yhteen, muodostuu merkittävä lähidemokratiavaje. Lähidemokratiaa voitaisiin mielestäni kohentaa ottamalla käyttöön tehokkaasti netin yhteisöllisiä ja sosiaalisia palveluita. Helsingin kaupunki voisi esim. facebookiin perustaa kaupunginosittain sivuja, joissa käsiteltäisiin ja keskusteltaisiin kutakin kaupunginosaa koskettavista asioista. Lisäksi erilaisia kaupungin kehittämiseen liittyviä suunnitelmia voitaisiin työstää yhdessä joukkoistamisen avulla. Näin suunnitelmien laatu paranisi ja kaupunkilaiset kokisivat suunnitelmat enemmän omikseen. Tämä kuitenkin vaatisi kulttuurinmuutosta kaupungin virkamiehiltä. Olen sitä mieltä, että heidän pitäisi olla paljon nykyistä avoimempia demokraattiselle keskustelulle ja kritiikille.

Mielestäni alueellisille toimielimille on annettava lisää päätös- ja toimivaltaa. Lähidemokratiaa on myös kokonaisuudessaan lisättävä tukemalla asukkaiden vapaaehtoista aktiivisuutta. Alueelliset toiminnat tarjoavat myös yhteisöllisyyttä. Koska asukkaat ovat kyvyltään parhaita päättämään lähiympäristön kehityksestä, byrokratiavallan sijaan mielestäni alueelliselle toiminnalle on annettava ainakin suunnittelu-, päätös- ja budjettivaltaa.

Helsinkiläiset kokevat tällä hetkellä vaikutusmahdollisuuksiensa vähenevän mitä kauemmas kotikorttelista siirrytään. Samalla heillä on ollut enemmän aikaa paneutua asioihin vuonna 2012 kuin esim. vuonna 2005. Peräti 80% valtuutetuista pitää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia huonoina tai erittäin huonoina. Tilanne on mielestäni erityisen huolestuttava Puistolassa, jossa kaupunkilaisten tietämys eri yhdistysten toiminnasta ja paikallisvaikuttamismahdollisuuksista on erittäin puutteellista. Ehdotan, että Puistolan alueella toimivien alueellisten ryhmien asema virallistetaan. Tähän sisältyy sekä Puistolan yhditykset että kehittämistoimikunnat. Lisäksi kunnan ja Puistolan asukkaiden yhteistyö on tehtävä suunnitelmallisemmaksi. Tämä järjestely mahdollistaa myös entistä paremmin edustavan demokratian toteutumisen kyseisellä alueella.


Kommentointi on suljettu.