Lainaa.com

Laatu

Valtuustoaloitteiden kilpailuttaminen ja pienyrittäjien tukeminen

09.10.2013, Belle Selene Xia

Helsingin kaupungin valtuutetuilla, varavaltuutetuilla ja valtuustoryhmillä on oikeus tehdä kaupungin asioita koskevia valtuustoaloitteita. Kuntalaki mahdollistaa myös asukkaille oikeuden laatia kaupungille aloitteita. Helsingissä aloitteita on tehty vuonna 2012 yhteensä 227. Isoissa kaupungeissa on tehty keskimäärin noin 60 poliittista aloitetta vuodessa. Yhden aloitteen käsittely maksaa Helsingissä keskimäärin 5000 €. Mm. ilmanlaadun parantamista, jätteiden lajittelua, valtion ja kuntien välistä maankäyttöä, nuorten syrjäytymistä, joukkoliikenteen laatua, yritysten toimintaedellytysten parantamista, homerajan määrittämistä ja oppisopimuskoulusta koskeviin aloitteisiini lausuntoja antaneet virkamiehet toteavat asiat jo huomioon otetuiksi. Tästä huolimatta kaupungin ongelmat jatkuvat ja pahentuvat, eikä kriittisiin toimenpiteisiin ole ryhdytty.

Valtuustoaloite on yksi tärkeimmistä vaikuttamiskanavista. Helsingin kaupungin virkamiehet toteavat lausunnoissa, että kaupungin haasteet on jo huomioitu, mutta eivät listaa konkreettisia toimenpiteitä ja muutoksia kaupungin ongelmien ratkaisemiseksi. Esimerkkinä Helsingin mikroyrittäjät tarvitsevat kaupungilta tukea, ja voimme tukea Helsinkiläisiä yrittäjiä maakaavoituksen kautta. Aloitteeni vastauksessa on todettu, että kaupungin valmistelussa kiinnitetään erityisesti huomiota yritysten sijoittumismahdollisuuksien parantamiseen ja yrittäjyyden edistämiseen. Samaanaikaan aloitteen vastauksessa on ristiriitaisesti todettu, että yrittäjyyden tärkeydestä huolimatta kaikkia kaavavarantoja ei ole rakennettu, ja keskustassa toimistotilojen omistajat haluavat usein muuttaa tontin käyttötarkoituksen asumiseen toimitilan sijaan. Aloitteen vastauksessa ei ole myöskään otettu selkeää kantaa parkkipaikkojen rakentamiseen. Irtisanomissuojaan liittyen kaupunginhallitus piti lausunnossaan kuntaliitoksiin liittyvää viiden vuoden irtisanomissuojaa perusteltuna ja viittaa vastauksessa kaupunginhallituksen vuonna 2012 antamaan lausuntoon Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvityksestä. Aloitteen vastauksessa ei ole otettu selkeää kantaa siihen, miksi viiden vuoden irtisanomissuojaa on pidettävä perusteltuna nykyisessä taloustilanteessa. Aloitteeseen on vastattu erittäin pinnallisesti. Tämä heijastaa Helsingin kaupungin palveluntasoa ja julkisen sektorin tehottomuutta.

Mielestäni on täysin hyväksymätöntä, että yhden aloitteen käsitteleminen maksaa 5000-7000€ kaupungin veronmaksaajien rahoja. Esimerkkinä Helsinki on sopinut Guggenheimin kanssa selvitystyöstä, joka maksoi 2,5 miljoonaa dollaria, josta miljoona euroa meni suoraan Guggenheimille. Loput 1,5 miljoonaa dollaria käytettiin selvitystyöhön ja loppuraportin laatimiseen. Helsingin kaupunki maksoi rahoista suurimman osa selvitystyöstä. Mielestäni on täysin hyväksymätöntä, että Helsingin kaupungin kunnallisveroja on viime vuosina kiristetty ja samaan aikaan kaupunkilaisten veronmaksajien rahoja tuhlataan erilaiseen byrokratiaan ja turhiin selvityksiin, jotka eivät johda mihinkään käytännön toimenpiteisiin. Näistä syistä ehdotan, että Helsingin kaupunki kilpailuttaa valtuustoaloitteen käsittelemisen, tukee Helsingin pienyrittäjiä kilpailutuksessa ja ostaa objektiivisen kolmannen osapuolen laatimaan toimintasuunnitelman valtuustoaloitteesta kaupungin virkamiehille. Kilpailutus on erittäin tärkeää, silloin kun aloite käsittelee asioita, jotka ovat virkamiesten intressien kanssa ristiriidassa. Toimintasuunnitelmaan liitetään seuranta ja valvonta. Näin varmistetaan konkreettiset muutokset Helsingin kaupungin toiminnassa. Lisäksi ehdotan, että Helsingin kaupunki ei jatkossa osallistu Guggenheimin kaltaisten hankkeiden soveltuvuuden selvitystyöhön kaupungin veronmaksajien rahoilla ja että vastaava taho, tässä tapauksessa Guggeineim, kustantaa itse kaikki selvitystyöt ja niihin liittyvät kulut.


Kommentointi on suljettu.