Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Laatu,Opetus,Perussuomalaiset

Vähäosaisten opiskelun tarpeet

26.02.2013, Belle Selene Xia

Helsingin suomenkielisen työväenopiston kurssit on suunnattu yli 16-vuotiaille aikuisille. Lukukausittain opiston ohjelmaan kuuluu noin 2500 kurssia kielistä liikuntaan. Opetusta annetaan noin 99 700 tuntia. Erityisesti intensiivi- ja yhden lukukauden mittaiset kurssit ovat olleet erittäin suosittuja. Opisto tarjoaa myös kursseja, jotka tukevat opiskelijoiden itseopiskelua. Vuoden 2012 talousarvion mukaan verrattuna edelliseen vuoteen opiston palkka- ja muut menot on kasvaneet, mutta myyntitulot eivät ole nousseet menojen mukaisesti. Vuonna 2010 toimintatuotot olivat alle 1,9 miljoonaa euroa, kun taas toimintamenot ylittivät 13,5 miljoonaa euroa. Mielestäni opiston omien täysaikaisesti vuokrattujen tilojen käyttöaste riippuu kursseihin osallistujista. Tässä asia on vielä parantamisen varaa.

Työväenopiston tarkoitus on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Lisäksi opiston opetussuunnitelman tavoitteen mukaan opiston on tarjottava helsinkiläisille heidän tarvitsemiaan yleissivistäviä koulutuspalveluita asukkaan osallisuutta ja omaa vastuuta korostaen. Tällä hetkellä mielestäni opisto on käyttänyt liikaa resursseja harrastusmahdollisuuksien järjestämiseen mutta vastaavasti työelämään valmentavia kursseja on suhteellisen vähän. Toisin sanoen mielestäni opiston nykyisessä opetustarjonnassa tarvitaan entistä enemmän mm. kielten ja työelämässä tärkeiden taitojen kursseja. Lisäksi ilmoittautumisen ajoittamisen puutteesta seuraa, etteivät aidosti kiinnostuneet opiskelijat pääse kursseille, kun taas moni ilmoittautunut ei myöhemmin ilmesty paikalle. Ratkaisuksi ehdotan joustavan ilmoittautumisen -ajatusta, jolloin jotkin kurssit voisi jatkua osallistujien määrästä huolimatta. Kielikurssilla voi olla paljon keskeyttäneitä, mutta kurssille voisi ilmoittautua myös kesken kurssin, jos opetuksesta vastaava opettaja siihen suostuisi.

Erityisesti taloudellisesti haastavina aikoina kaupunkilaisilla on kasvava tarve omaksua uusia tietoja ja taitoja. Siksi on mielestäni kriittistä, että opiston uudessa opetussuunnitelmassa huomioidaan näitä uusia haasteita ja laaditaan vastaava suunnitelma haasteisiin vastaamiseksi. Opisto symboloi edullista koulutusta, joka tuo oppimismahdollisuuksia myös vähäosaisille. Samalla edulliset kurssimaksut mahdollistavat kuitenkin väärinkäytökset, ja tällä hetkellä kaikki vähäosaiset ja työttömät eivät pääse kursseille ilmoittautumisen rajoittamattomuuden takia. Tukeakseen työnsaantia olisi kurssilla merkitystä uudelleen työllistymisen näkökulmasta. Esioikeuden saamiseksi opetukseen tulisi hakijan näyttää työvoimatoimiston todistus työttömyydestä. Lisäksi ehdotan, että opisto asettaa selkeät ilmoittautumisajat kaikille kursseille, ja asiasta tiedotetaan etukäteen. Lisäksi erityisryhmille, mm. opiskelijoille, nuorisolle ja vanhuksille on annettava etuoikeus kursseihin ilmoittautumisessa. Tällä tavoin ikääntyvän väestön määrän kasvu ja vähäosaisten tarpeet integroidaan työväenopiston opetuksen toimintasuunnitelmassa.


Kommentointi on suljettu.